Zwitserse Witte Herders ** White Swiss Shepherd dogs     

Home pagina ::

 

De socialisatie van een Zwitserse Witte Herder pup

Als je een pup in je gezin opneemt, in je leven opneemt, heb je een grote verantwoordelijkheid. Hopelijk heb je een pup uit een gezond nest met een goede basis, een pup die klaar is voor de wereld. Maar wellicht is dat laatste niet het geval... dan is er extra werk aan de winkel.

Wat is een pup uit een gezond nest ?

Een pup uit een gezond nest is een pup die alles heeft gekregen om een goede start te maken in het leven "na het nest". Een pup uit zorgvuldig gekozen en gezonde, stabiele ouders. Geboren in optimale omstandigheden, in een schone rustige huiselijke omgeving, waar het in contact komt met alle huiselijke en menselijke bezigheden, geluiden, geuren en activiteiten. Zo went de pup al van het begin dat het veilig is tussen mensen te wonen, dat het heel gewoon is dat er lawaai is van veel "apparaten", en dat er heel veel verschillende mensen zijn en dat het die kan vertrouwen. Zodra de pup het aangeeft dat zijn, eerst kleine, wereldje groter mag worden, krijgt het meer ruimte om te verkennen. Steeds wordt er een nieuwe stukje wereld ontdekt en veroverd, eerst binnenshuis, en later buitenshuis. Als dit stapsgewijs gebeurt, zoasl het in de natuur ook gaat, zal de pup vertrouwen hebben in "het avontuur dat leven heet".

Witte Herders zijn gevoelig voor prikkels. Als een pup of hond óvergevoelig is zal het snel angsten ontwikkelen, door overprikkeling van zijn zenuwstelsel. Dit wil je voorkomen dus wij geven al vanaf 4 dagen een StressBestendigheidsTraining aan elk pupje. En dit tot 16 dagen oud; de periode dat het zenuwstelsel zich razendsnel ontwikkelt. Hierdoor kunnen pups later meer aan, en zullen zich snel herstellen van stress, want stress is een onvermijdelijk gegeven in het leven waar elk levend wezen mee te maken krijgt.

Wij geven een gezonde start door elke pup te observeren en hem of haar dát aan te bieden waar het om "vraagt" en nodig heeft zonder de pup te overbelasten. Overbelasting schaadt het zenuwstelsel, iets dat je ten aller tijden wilt voorkomen.

Hoe geef ik mijn pup een goede socialisatie

De nieuwe familie/ouder(s) van de pup hebben een hele leuke uitdaging. En die is: hun lieve pup de leukste hond van de wereld te maken! De meest blije hond van de wereld te maken! En welke hondenliefhebber wil dat nou niet ?

HIERONDER WAT TIPS...

- Blijf altijd rustig, jij bent het voorbeeld voor je hond en zijn veilige steun en toeverlaat.

- Neem je hond zoveel en vaak mogelijk met je mee, en laat voelen dat je er in alle situaties bent voor hem.

- Doseer nieuwe situaties waar je je hond aan wil laten wennen. Niet teveel op een dag of tegelijk!! Maar ga je naar bijvoorbeeld een winkelcentrum en reageert je pup gespannen en bang, niet meteen weglopen. Ga ergens rustig zitten en laat je pup bij je, tegen je aan, of onder je benen, rustig alles in zich opnemen. Bijna altijd zal er na een gewenning van 20 minuutjes meer rust komen omdat je pup merkt dat er niets vreselijks gebeurt.

Herhaal dit, en andere oefeningen regelmatig, minstens eens per week. Laat blijken dat je je pup beschermt en maar contact door je handen op zijn lijf te leggen, bijvoorbeeld op elk schouderblad (links boven de voorpoten) een hand leggen zodat je hem als het waren omhult. Zoals je een arm om een schouder van een mens legt om hem/haar te steunen. Dit voelt goed, ook voor je eigen hond!! Geef geen "braaf"klopjes op de rug zoasl je standaard veel ziet, dit is onprettig. Langzaam aaien, met lange stroken is wel prettig.

- Na een spannende belevenis is rust belangrijk, geef je pup/hond volop tijd tot uitrusten en verwerken.

- Maak alle belevenissen zo leuk mogelijk!!; en neem altijd lekkers mee om gewenst gedrag te belonen.

- Geef je hond/pup volop complimentjes en knuffels als het gedrag laat zien dat je graag wilt zien.

- Let altijd heel goed op alle reacties die je pup/hond laat zien dmv lichaams-taal en speel hier zo goed mogelijk op in.

- Wees consequent, wat niet mag, dat mag niet, wees duidelijk, maar blijf kalm, jij bent zijn leider !

- Schrikt hij ergens van; blijf dan rustig staan en laat je hond herstellen. Ga niet overdreven troosten en aaien, blijf heel rustig en kijk je hond kalm aan als hij oogcontact zoekt, zo leert hij dat zijn reactie niet nodig is, dat er niets aan de hand is. Dwing je hond niet om hem door zijn angst heen te forceren! Sleur hem nooit toe naar een object of hond of mens dat hem angstig maakt. Rustig aan! Lok hem bijvoorbeeld mee met wat lekkers en tegelijk lief bemoedigend toespreken. Of houd een gepaste afstand als er angst is.

- Honden houden van nature afstand van dat wat hen angst of stress geeft, ga daar in mee. Sta toe dat de hond zijn natyuurlijk gedrag vertioont. Help hem hierin en vergroot de afstand als je hond spanning vertoont bij bijvoorbeeld het naderen van een hond.

- is iets teveel; levert een situatie teveel stress/angst op, neem dan afstand en probeer het later nog eens.

- Neem je pup zo jong mogelijk mee naar een leuke ontspannen gevarieerde puppy cursus. Kijk welke hondenschool de beste indruk maakt. Valt het tegen; wissel dan van hondenschool.

- Het in contact komen met vele verschillende mensen, honden, dieren en situaties is enorm belangrijk!!! Maar maak het leuk want elke ervaring wordt opgeslagen als een herinnering en een gevoel, en toekomstige reacties van je hond worden daarop gebaseerd.

Het is de bedoeling dat je pup/hond zich veilig en op zijn gemak voelt, vrij voelt en zelfverzekend voelt in de grote wereld waar het in leeft. Zodat hij/zij zich ontspannen durft te gedragen in deze wereld bij alles dat het tegenkomt. Zó wordt hij of zij een heerlijke, gelukkige hond voor, en in, onze samenleving! En zul je zielsgelukkig kunnen genieten van en met je vierbenig maatje!!

Vrijwel altijd is een Zwitserse Witte Herder pup heel gevoelig voor je stem. Probeer hier rekening mee te houden. Corrigeer met je stemgeluid niet te hard. Hou rekening met de gevoeligheid van je hond. Praat veel en vriendelijk met je hond. Ze begrijpen veel meer dan je denkt!!

Verdiep je in de gevoelswereld van je hond, observeer en blijf kijken, ook al denk je hem of haar al helemaal te kennen. Blijf open om te leren, samen met je hond, samen met je Witte Kanjer!

Je hond is het waard !!

- Bij twijfels en/of vragen, neem contact op met de fokker van je pup en/of de hondentrainer van de hondenschool.

VERVOLG Socialisatie >> Klik >> Een Voorbeeld voor de Socialisatie

© Vivid Daydream

© Text: D Harmsen

Home pagina ::