Zwitserse Witte Herders ** White Swiss Shepherd dogs     

Home pagina :: Gezondheid  

 Gezondheid

 

Allergie

Alle honden kunnen last krijgen van allergie. En het lijkt steeds vaker voor te komen. Als baasje(s) wordt je daar vaak wanhopig van. Wat kan de oorzaak zijn en wat kun je het beste doen? Helaas helpen de antihistamine tabletten die je bv bij de drogist kunt kopen niet, In tegenstelling tot bij mensen.
Een hond kan een acute allergische reactie hebben bij contact met een bepaalde plant, bijvoorbeeld klimop. Of door een bijen of wespensteek. De snoet kan dan in korte tijd enorm opzwellen aan alle kanten. Ook kan de hond benauwd worden door zwelling van de slijmvliezen in bek en keel, in een enkel geval kan de hond hierdoor stikken. In het geval van een acute allergische reactie kun je het beste naar de dierenarts. Daar zal de hond een cortison injectie krijgen, een sterk middel dat de zwelling binnen enkele uren laat verdwijnen. Meestal is meer zorg niet nodig.

Een allergische reactie kan ook langdurig zijn. De hond zal dan bijten en krabben en likken aan de huid, van de jeuk. De oorzaak is dan vaak iets in het voer van de hond of contact met een bepaalde stof zoals een schimmel of een (huid)mijt. Vaak is het lang zoeken en proberen om dit euvel op te lossen.
Ook een enkele vlo kan een heftige huidjeuk reactie opwekken. Begin altijd met een pipet met Selamectine, een middel dat meteen ook huid en oor mijten aanpakt en erg veilig is voor de hond.
Zorg dat kussens en dekens schoon zijn en ruik of er geen schimnmel lucht aan zit.
Bewaar brokken niet te lang en zorg dat het steeds luchtdicht bewaard wordt; er kunnen anders snel kleine beestjes in komen die een allergische reactie kunnen oproepen. De allergie of overgevoeligheid kan ook darmreacties teweeg brengen en diarree veroorzaken.
Overleg met een arts hoe je er het beste achter kan komen of je hond allergisch is voor iets in het voer. Meestal wordt er een eliminatie dieet voorgeschreven. Je kunt dit ook op internet opzoeken. Soms is medicatie nodig.

Het voorkomen van allergie Er zijn in ieder geval 2 dingen die je kunt doen om allergie bij je hond te voorkomen

- Niet stofzuigen in zijn bijzijn van je hond en laat je hond ook ná het stofzuigen nog een uur buiten de ruimte waar is gezogen, de hond is op stofzuiger hoogte en hoe goed het apparaat ook is, er is altijd veel fijn-stof-uitstoot dat je hond inademt!
- Geef zo min mogelijk granen, de meeste brokken zitten boordevol granen, en vooral tarwe is gewoon erg ongezond voor honden. De gluten die erin zitten zorgen vaak voor allergische reacties. Een hond kan het niet goed verteren. Kies een brok met weinig granen (in ieder geval zonder tarwe!!) of nog beter, geef veel versvlees-compleet (bijvoorbeeld van Smuldier of Rodi) en gekookte groentes en af en toe een vers rauw bot erbij.
Let op: Als er bij de samenstelling op een verpakking staat: plantaardige bijproducten en / of granen, dan zit er zeker tarwe in. Zoek dus een merk waar alle granen apart benoemd worden!
- Vermijden van uitlaat gassen makkelijker gezegd dan gedaan in deze wereld met z'n vele auto's en vrachtverkeer. Probeer toch te wandelen in een omgeving waar je hond z'n longen met frisse lucht kan vullen. En komen anders veel schadelijke, giftige en belastende stoffen in het bloed van je hond met veel mogelijke nare gevolgen van dien. Een hond is op de ideale hoogte om precies de vieze uitlaatgassen in te ademen. Ga vooral niet fietsen in de stad, je hond ademt dan intensiever en dieper! Laten we hopen dat het verkeer snel helemaal electrisch is.

>> Gezondheid  

© Vivid Daydream

Home pagina ::