Zwitserse Witte Herders ** White Swiss Shepherd dogs     

Home pagina :: De verzorging van de Witte Herder  

 Verzorging en Gedrag

 

*Vuurwerk Angst en de Witte Herder !  << klik

*Vacht en Vachtverzorging  << klik

 

Witte Herder die uitvalt naar andere honden

Vaak horen wij van mensen dat hun Witje uitvalt naar  andere honden.

Aan de lijn uitvallen en/of loslopend uitvallen naar honden

Uitvallen naar andere honden (blaffen en bijten) is in de meeste gevallen een uiting van onzekerheid en angst

De hond leert zichzelf aan om maar flink tekeer te gaan en de ander proberen angst aan te jagen en zo weg te jagen,

zodat hij zelf veilig blijft, en hem niets naars overkomt.

Een volkomen logisch gedrag voor een onzekere hond, vooral aan de lijn.

Als een hond niet dagelijk aan de lijn tussen andere honden wandelt, maar slechts af en toe kan dit resulteren in uitval gedrag.

Doordat de hond aan de lijn zit kan hij geen afstand houden of nemen van de hond waar hij zich niet op z'n gemak door voelt.

De beste oplossing ?

Voorkomen is het beste natuurlijk. Dus vanaf pup dagelijks wandelen in een omgeving met veel hondjes zodat dit gedrag zich niet kan ontwikkelen.

Valt je hond al uit ? Dan voordat je (echte) spanning merkt bij je hond en de andere hond nog niet heel dichtbij is, een flinke afstand nemen, met een boog om de tegenligger heen lopen. Of desnoods omdraaien of een zijstraat in. Dan je hond afleiden met een balletje of wat snoepjes. Bijvoorbeeld: zodra je flink afstand hebt genomen van de voorbijganger, strooi een handje brokjes op de grond (dit werkt alleen als je hond deze echt lekker vindt en hij nog (bijna) geen spanning voelt) Je hond heeft zo snuffel afleiding en wat te knabbelen. Zijn aandacht vragen met een speeltje werkt soms nog beter. Je hond weet heus dat er een andere hond in de buurt is en leert zo dat ontspannen blijven ook een optie is, en er niets naars gebeurt.

Je kunt  dit oefenen door in de loop der tijd steeds ietsje minder afstand van de voorbijkomende hond te nemen.Totdat je hond ontspannen kan blijven bij elke passerende andere hond op elke afstand.

Weet dat als jij je hond aan de lijn hebt en deze lijn uit bezorgdheid en angst voor uitvallen zeer strak houdt, dit je hond zijn stress zeer verhoogd en zijn gedrag versterkt!!

Vaak zie je dat een Witte Herder als hij alleen loopt in een park bijvoorbeeld en er komt ineens een andere hond aan, dat hij onrustig wordt en onzeker en wil uitvallen. Terwijl als je in een heel druk park loopt met overal honden er niets aan de hand is. Dit is normaal. In de drukte heeft je hond zoveel prikkels dat hij een gelatenheid over zich krijgt en zich zo aanpast aan de situatie. Met 1 enkele hond weet hij niet wat de situatie gaat worden en kiest hij voor "de zekerheid" van uitvallen.

Witte Herder die uitvalt (aanvalt) naar andere honden bij het loslopen.

Loopt je Witte Herder los en rent hij woestblaffend op een andere hond af dan ben je meestal te laat met je reactie om dit te stoppen. Ingrijpen door hard te roepen zal niet helpen als hij volop in de emotie zit, en in de stress. Meestal komt een witje wel snel naar je terug zodra hij andere de hond, woest blaffend, tot heel dichtbij heeft benaderd en misschien een beet heeft uitgedeeld. Maar ja....dan is het dus te laat... Als je hond niet is "terug gepakt" zal hij deze ervaring noteren als een mooie overwinning en een bewijs dat zijn gedrag succes heeft. En dus zal hij het een volgende keer willen herhalen.

Laat hem gerust weten dat je het daar niet mee eens bent en zeg dit op je aller boost tegen hem, en natuurlijk als "straf" gelijk aanlijnen.

Je kunt deze "aanvallen" voorkomen door je hond aan de lijn te doen zodra je in de verte een andere hond ziet. En dan bovenstaande advies opvolgen. Heb je echter veel ruimte om je heen dan kun je de afstand vergroten tussen de twee honden en de aandacht van je hond zien vast te houden met een speeltje , spelletje, opdracht, of lekkers.

Bij loslopen geldt het zelfde als bij aangelijnd; ergens alleen met je Witte Herder lopen en opeens een andere hond tegenkomen kan uitvallen en aanvallen uitlokken. Loop je echter met een heel stel honden los, dan is het gedrag heel anders. Houd hier rekening mee. Het komt heel vaak voor dat Witte Herders dit gedrag vertonen, en het betekent alleen maar; werk aan de winkel !! En, beter voorkomen dan genezen natuurlijk!

En ben nog een tip als je je oersterke Witje niet kan houden als hij naar een andere hond toe wil; zoek bijtijds een object (boom, bankje, paal, trekhaak ect) waar je de riem aan vast kunt maken en wacht rustig tot je hond weer kalm is.

Doe je best je Witte Herder steeds beter te "lezen" en begrijpen !! Dan kun je samen enorm ver komen!

 

Trekken aan de lijn - anti-trek tuig

Een Witte Herder is een sterke hond.

Hoeveel je ook traint en oefent, soms blijven er situaties waarbij je Witje trekt,

bijvoorbeeld als je die favoriete richting op gaat naar dat favoriete bos... je hond trekt uit enthousiasme en niet om de baas te pesten!

Er zijn vele anti-trek artikelen te verkrijgen. Meer of minder werkzaam. Meer of minder veilig voor je hond.

"Een Halti" - een honden halster - is heel gevaarlijk voor de nekwervels. Trek je perongeluk aan de lijn dan kun je zware schade aanrichten !

"Gentleleader" ...

Een tuigje dat strak trekt tussen de voorpoten (in de oksels) is pijnlijk en vaak ook niet effectief genoeg.

Ons advies ?

Matzer tuig - het meest hondvriendelijke "being-in-control" (anti-trek tuig)

Deze heeft een ring aan de voorkant van het tuig, op de borst.

Trekt de hond, dan wordt hij uit balans getrokken door zijn eigen beweging vooruit.

Hierdoor is trekken vervelend maar niet pijnlijk. Bij de meeste honden is dit tuig zeer effectief en vooral veilig!

Dit tuig is ook onder andere namen verkrijgbaar (of merkloos)

Let op! Het is zeer belangrijk dat het tuig goed past, om effectief te zijn.

 

 

Een kijkje in het bekkie van een pup van 12 weken; tijd om te gaan wisselen

Het hoofdje begint te groot te worden voor de mini melktandjes ;-)

 

Vivid Daydream

Home pagina :: De verzorging van de Witte Herder